“Showtime”!

Flitsende show markeert 100-jarig bestaan van Westerbeek

Jan van Gorp voerde toneelregie bij zes gezelschappen, maar de show over 100 jaar Westerbeek is toch wel even wat anders. “Het is een reeks van afgeronde sketches, met verhalers, muziek, dans en beelden op een scherm. Nee, dit is totaal onvergelijkbaar met een gewoon toneelstuk”, zegt de 61-jarige Rijkevoorter. Over de repetities is hij heel tevreden. “Het ziet er heel levendig uit en zit vol humor.”

De grootste uitdaging ziet regisseur Van Gorp in de timing van alle onderdelen en het vasthouden van de focus. “De show moet vloeiend en boeiend zijn en het moet er meteen staan. We moeten het publiek vanaf het begin prikkelen.” Hoge verwachtingen heeft hij van het Metropeelorkest. “Als wij een sketch spelen, gaat de muziek het heel erg ondersteunen.”
Dirigent Marc Thijssen (47) ziet het helemaal zitten. “Vanaf het begin zitten we helemaal op één lijn.” Samen met Tonnie Gabriëls (63), die al jaren een voortrekkersrol vervult in het Metropeelorkest, heeft hij muziek uitgezocht die de sketches versterken. “Het moet geen karikatuur worden, de muziek moet aansluiten en afsluiten.” Het zijn veel bekende instrumentale arrangementen. “Bij enkele showonderdelen zoals een fotoserie over ons dorp ga ik zelf een passende tekst schrijven”, legt Tonnie uit.


Eeuwfeest

Het fundament van de show werd al begin 2018 gelegd, tijdens een informele bijeenkomst van leden van de Toneelgroep Westerbeek (opgericht in 1961) en het 10-jarige Metropeelorkest. Aanleiding was het feit dat het Peeldorp 100 jaar geleden een eigen kerk kreeg. “Het jubileumjaar zat er aan te komen en we zeiden tegen elkaar; misschien kunnen we iets samen doen”, zegt Gabriëls. In Westerbeek zijn ze gewend spijkers met koppen te slaan en dat was nu niet anders. Een gezamenlijke commissie werd in het leven geroepen en voedde schrijver Henny Lenkens met verhalen en anekdotes, met als resultaat een flitsende show van twee en een half uur, slechts onderbroken door een half uur pauze. Op dit moment zijn diverse werkgroepen al volop in de weer om alles goed voor te bereiden.


‘Lekkere stamppot’

Van de toneelgroep Westerbeek doen elf leden mee aan de show, waarbij bijna elk lid drie of vier rollen heeft. Daarnaast is er een aantal gastspelers en figuranten. “Wie? Nee, dat gaan we niet vertellen want we willen het publiek verrassen.” Omdat de show een dwarsdoorsnede is van het dorpsleven tussen 1922 en 2022, moeten spelers zich voor elke rol in een ander kostuum hijsen. En ook voor de grime wordt het een hele kluif. “Ook voor de decorploeg is het een bult werk; maar je krijgt er een hele berg moois voor terug”, aldus Gabriëls.
Riek Janssen (69), al 35 jaar op de Westerbeekse planken, heeft samen met Thijs van Kempen een schakelrol in hun bekende alter ego ‘Tus & Door’. “De mensen uit de Twist kennen ons van het carnaval, maar nu hebben we een heel andere rol. We begeleiden het publiek tijdens de reis door de tijd.” Samen met Jan van Gorp wijst Riek erop dat de show geen ‘kop-staart-stuk’ is, zoals een klucht of blijspel. “Het is verrassend en heel dynamisch”, zegt Riek. Dat vindt ook Marc Thijssen, bovendien heeft het door zijn muzikale bril gezien veel weg van een musical. Tonnie Gabriëls drukt het wel heel poëtisch uit: “Het is een stamppot met veel ingrediënten en heel lekker!”


Aardappelloods

Het is ongetwijfeld vrij uniek, maar tekent ook de charme van een boerendorp, dat de show wordt opgevoerd in een grote aardappelopslag. “Een werkgroep heeft plannen uitgewerkt om de loods volledig te ‘verbouwen’. Maar dat kan pas vanaf half juli, wanneer de laatste partij aardappelen er uit is”, legt Riek Janssen uit. Bijzonder is dat het toneel op de begane grond is en dat de tribunes aan twee tegenoverliggende zijden worden geplaatst. Dirigent Marc Thijssen heeft geen twijfel over de akoestiek. “Op de vloer komen rubbermatten, aan de zijkant geluiddempende doeken. Ja, ik zie het helemaal zitten.”
Sinds januari repeteren de tonelisten wekelijks in gemeenschapshuis ‘De Schans’, terwijl het Metropeelorkest al even ijverig werkt aan de muziekstukken. “Dat gaat zo door en in de laatste maand wordt dat opgevoerd”, vertelt regisseur Jan van Gorp. “Dan gaan we samen met de muziek en dansers op locatie oefenen en dan gaan we zien hoe alles in elkaar valt.” Naast Van Gorp en dirigent Marc Thijssen is er ook een belangrijke taak weggelegd voor floormanager Barry van Opbergen, die ervoor mag zorgen dat alle showonderdelen technisch perfect op elkaar aansluiten.
“Artistiek gezien is dit een heel gaaf project; de samenwerking tussen al die organisaties en mensen, het zet hele dorp op z’n kop. Volgens Riek Janssen mag niemand deze kans voorbij laten gaan: “Kom as ge kunt, as ge ’t mist is ut sunt”!

Tonnie Gabriëls, Riek Janssen, Marc Thijssen en Jan van Gorp. (Foto: Fotojac)